Chili

Chili

Chili og andet

Chili og andet godt til smagsløgene

Chili salsa og sovs på én gang

OpskrifterPosted by Michael Hansen Saturday, August 23 2008 17:31:15

5-6 stæke chili
3 løg
3-4 fed hvidløg
2 gulerødder
3-4 store blommer
3-4 æbler
2 alm. peber (farven er ikke vigtig, men de grønne er til at se i salsaen og giver defror lidt mere karakter)
2 ds flåede tomater (eller friske flåede tomater)
ca. 2,5 dl. vineddikke (eller æblecidereddike)
en lille kop sukker (muskovadosukker eller farin er også godt)

Skær det hele i små stykker (husk at skælde æblerne). Steg det hele i en smule olivenolie ind til det er en smule karameliseret. Det giver en god sød smag fra specielt løgene. Til salsaen bruges halvdelen af chilierne.
Hæld tomaterne og eddiken på, og lad det koge ind til det har den rigtige kosistens (altså sådan lidt tykt uden noget særligt sovs ved.
Hæld det hele i et glas (der er til ca. 0,5 til 0,75 liter).
Lad ca. 1 - 1½ dl salsa være tilbage i gryden. Kom yderligere 2-3 stækre chilier i og spæd op med lidt vand. Blend det hele med en stavblender, og kom evt. mere vand i så det bliver let tyktflydende (men ikke så tykt som gammeldags brun sovs).
Hæld det på en ren flaske.

Jeg bruger ikke konservering når jeg hælder det på glas og flaske, men alligevel holder det et par uger efter at været åbnet. Uåbnet holder det mindst en måned i køleskabet.

Jeg har brug hele chilier med kerner og det hele til denne salsa.
Skal det være lidt mere luksus og man har lyst til at bruge mere tid, kan man grille chili og peber først, og derefter tage skalden af. Det tager længere tid, men giver lige lidt ekstra smag til.

Hvor mange chili og hvilken sort der skal bruges afhænger af hvilken styrke man gerne vil have. Jeg brugte citronchili, som er i den stærke ende af skalaen, men alligevel er salsen ikke stærkere end at de fleste kan være med.

  • Comments(0)//chili.ryvejen.dk/#post19

Urtehaven

AndetPosted by Michael Hansen Saturday, March 15 2008 18:13:42

Jeg købte for noget tid siden en stak terrassebrædder i lærk, som jeg har skåret op og skruet sammen til små kasser.

I dag var der endelig en lejlighed til at få kasserne i haven, så et stykke have blev ryddet for alt det gamle, planet lidt ud og kasserne blev placeret efter det mønster jeg gerne vil have.

Blog Image

Hvad, der skal være i kasserne v ed jeg ikke endnu, men det kommernok.

  • Comments(0)//chili.ryvejen.dk/#post18

Tomaterne er sået

TomaternePosted by Michael Hansen Wednesday, March 12 2008 18:45:01

Tomaterne er kommet i jorden. Jeg er måske sådan helt generelt, lidt tidligere i gang med både chili og tomater i år end hvad jeg ellers har gjort, men jeg satser nok på et tidligt forår smiley

Jeg har i år købt en minicap drivhus. Sådan et med 'autovanding' og altting. Det er vanvittig grimt, men det virker ganske effektivt.

Jeg har jo planer om at jeg skal have et ekstra drivhus i år og satser på at det bliver til noget, så jeg har sået en del flere chili og tomater i forhold til de andre år.

I år er det blevet til de her tomater:

- Principe Borghese
- Mirabell
- Miniblomme (som stadig er min favorit)
- Taxi
- Roma (som har været min favorit)
- Arkansas Traveler
- Black Brandywine
- Pink Brandywine
- Gul Brandywine (Brandywine kunne godt blive min nye favorit)
- Bananalegs
- Rød pære
- Chorekee Purple
- San Marzano
- Black Russian
- Dansk Eksport

Foruden tomater har jeg også sået tomatillo. Når først man har prøvet dem, så er de ikke til at undvære igen.

Sidste år havde jeg, i det nye faste bed i det lille drivhus, 12 tomatplaner, så mon ikke hvis jeg laver faste bede i hele drivhuset, at der skulle være plads til at der i hvert fald er en af hver, og et par stykker af de sorter.

En del frø har jeg selv taget fra sidste år. En del har jeg købt på nettet (primært hos bh-droe.dk) og en del har jeg byttet mig til. Tak til dem, der har ville været med på at bytte lidt frem og tilbage.

  • Comments(0)//chili.ryvejen.dk/#post17

Første forsøg med Jiffy potter

ChiliPosted by Michael Hansen Monday, March 10 2008 22:21:37

Jeg prøvede at købe en pakke jiffy pots i Bauhaus og jeg købte 100 stk. hos http://www.bh-froe.com. Formålet var alene at se hvad det er for noget, og om det duer.

Sagt med det samme, det duer, og det er fantastisk nemt. Potterne fra Bauhaus var mindre og ikke så gode som dem var barnys, som er lidt større, og hvor der er mulighed for at komme et lille planteskilt i, det er næsten umuligt ved dem fra Bauhaus.

Det nemme dukker op når planterne skal pottes om. Ikke noget svineri med alt for meget jord. Alle planterne bliver potter om uden at forstyrre rødderne og det går bare meget hurtigere.

Selvom de koster lidt, ca. 1 kr. pr. stk. så er det helt sikkert noget der kan anbefales, og som jeg vil bruge igen. Specielt til sarte planter som eks. artiskokker er det rigtig godt. Til chili og tomater er det bare nemmere.

Blog Image

  • Comments(0)//chili.ryvejen.dk/#post16

En ide, der må kunne bruges til noget...

ChiliPosted by Michael Hansen Thursday, January 10 2008 00:14:14

Fand dette linkt. Det duer jo nok ikke til mange planter på en gang, men ideen er der, så mon ikke "opfindelsen" kan modificeres lidt så det passer til flere planter.

http://www.ifilm.com/profile/babblin5/video/2928522

  • Comments(2)//chili.ryvejen.dk/#post15

Gamle indlæg

FrugthavenPosted by Michael Hansen Tuesday, January 08 2008 14:10:09

Jeg har samlet mine gamle indlæg om frugthaven i et dokument. Jeg havde forsøgt at kopiere det hele ind her, men det duer ikke rigtigt.

  • Comments(0)//chili.ryvejen.dk/#post14

Overvintring af chili (januar)

ChiliPosted by Michael Hansen Tuesday, January 08 2008 14:00:40

De tre planter, der ind til videre har overlevet, er flyttet til et lidt lunere rum, end der hvor de har været ind til nu. Samtidig har de fået en smule ny jord, bare et par centimeter på toppen.

Jeg har stillet dem på værkstedet, og har fundet det kunstige lys frem. Med en timer er det så meningen at planterne skal have 14 timers lys hver dag.
De næste dage får planterne så igen lidt mere vand end de hidtil har gjort, og om en uge eller to begynder de at få lidt gødning (hvis det altså er muligt at finde flydende øko-gødning på denne årstid).

Den ene citronchili har et stykke tid haft små nye blade. Den anden citron og Habanero har antydning af nye skud, men det er nok stadig for tidligt at konstatere at de har overlevet.

1) Citronchili med nye blade. Det er den, der har stået varmest, og skød allerede i slutningen af november.

2) Helt nye skud på citronchili.

3) Gul Habanero, som ikke har nye skud endnu, men den kræver også noget mere varme end Citronchili.

  • Comments(1)//chili.ryvejen.dk/#post13

Overvintring af chili

ChiliPosted by Michael Hansen Thursday, December 27 2007 17:08:19

Som forsøg har jeg taget fire chiliplanter ind fra drivhuset, med det formål at lade dem overvintre. Planterne blev taget ind da det blev for koldt i drivhuset i slutningen af oktober og starten af november.

Ind til nu har de stået nogenlunde koldt, undtagen en. I dag har jeg måtte klippe dem alle ned, for at spare lidt på pladsen. Det viste sig at Red Savina var helt død, så den er røget ud. Gul Habanero og Citronchili har det tilsyneladende fint. Den anden Citronchili, der har stået lidt lunere end de andre er også klippet ned idag. Den har dog lidt nye skud allerede.

Nu er de alle klippet ned, Red Savina er smidt ud og de resterende tre står alle køligt og lyst.

  • Comments(0)//chili.ryvejen.dk/#post11
Next »